Meer melk, gezondere dieren

SHREDLAGE

  1. Werkomstandigheden
  2. Praktijkbericht USA
  3. CLAAS Corncracker concept

CLAAS heeft de licentie voor SHREDLAGE verworven, een innovatief technologisch proces voor het ontsluiten van lang gehakselde maïs in de CLAAS JAGUAR veldhakselaars.

 

 

 SHREDLAGE. Het systeem.

SHREDLAGE wordt in de USA al op grote schaal toegepast voor het bewerken van silomaïs. Hiervoor wordt de maïs gehakseld op grote haksellengten van 26 tot 30 mm. De beslissende factor is de daaropvolgende ontsluiting met de SHREDLAGE corncracker technologie. De corncracker rollen met een speciale tegengesteld draaiende spiraalvormige groef verkleinen de stukjes kolf volledig en vermalen de korrels, om ze compleet te ontsluiten. Bovendien wordt het stengelmateriaal ook in lengterichting zeer goed ontrafeld en ontdaan van de bast door de speciale structuur van de rollen.

Door het intensief ontsluiten wordt het oppervlak van het gehakselde materiaal vele malen vergroot, wat resulteert in aanzienlijk verbeterde bacteriële fermentatie en vooral bij de vertering in de pens van de koe.

SHREDLAGE is lang gehakselde maïssilage, die bovendien op een speciale manier wordt ontsloten. Deze bijzondere ontsluiting wordt alleen bereikt met de originele SHREDLAGE corncracker rollen. CLAAS heeft een licentie verworven voor de productie van de SHREDLAGE corncracker rollen en deze worden binnenkort bij CLAAS Industrietechnik Paderborn gefabriceerd.

Onderzoeken van de universiteit Wisconsin in USA tonen aan, dat SHREDLAGE de structurele werking van de pens door maïssilage sterk toeneemt en de opname van zetmeel, dat alle in plantendelen voorkomt, sterk verbetert. Daardoor steeg bij de onderzochte kuddes de dagelijkse melkgift met twee liter per koe. Bovendien verbeterde de gezondheid van de dieren door de pensvriendelijke structuur van de slilage.

Naast een hogere melkproductie en verbeterde gezondheid van de dieren biedt SHREDLAGE de melkveehouders nog andere voordelen. Door de optimale ontsluiting van zetmeel kan het gebruik van krachtvoer voor een hogere melkopbrengst worden verminderd. Ook het bijvoeren van vezelrijke componenten zoals stro kan worden beperkt of zelfs geheel vervallen, wat resulteert in verdere potentiële besparing.

De uitvinder.

De uitvinders en de huidige directeur van het bedrijf Shredlage L.L.C. en de gelijknamige bewerkingsmethode zijn Ross Dale en Roger Olsen. Beide werken als voedingsadviseurs voor melkveebedrijven in de USA.

Zij stelden al enkele jaren geleden met betrekking tot hun werkzaamheden de voordelen vast van maïssilage met grote haksellengten en ontrafelde stengels. Tot dan toe hadden de voedingsadviseurs nog vele jaren de trend voor korte haksellengten ondersteund, met de wetenschap, dat kort gehakseld materiaal niet optimaal voldoet aan de fysiologie van de penswerking. De vorming van een laag in de pens wordt bemoeilijkt, wat tegelijk de activiteit van de penswerking vermindert. Bijgevolg moest het aandeel van de maïssilage in de voederporties worden beperkt.

 

In 2008 ontwikkelde Roger Olsen samen met zijn vader en Ross Dale het eerste prototype van een nieuwe SHREDLAGE corncracker. Daarmee werd het doel bereikt van een intensieve ontsluiten van korrels en stengeldelen bij zeer grote haksellengten. Binnen zeer korte tijd werd een werkend exemplaar gebouwd, gevolg door vijf verschillende modellen voor veldproeven. Tenslotte kozen Dale en Olsen voor de meest effectieve corncracker en hebben er 25 CLAAS JAGUAR mee uitgerust. Een succesverhaal begon. Op dit moment wordt bij meer dan 60% van de melkveebedrijven in het oosten en 35% in het westen van de Verenigde Staten de succesvolle SHREDLAGE maissilage toegepast.

SHREDLAGE komt naar Europa.

Roger Olson en Ross Dale zullen CLAAS ondersteuenen bij de introductie op de markt en de verdere ontwikkeling van het product in Europa. Als onderdeel hiervan zullen zij ook aanwezig zijn de verschillende demonstraties in Duitsland.